måndag 2 juni 2008

Myggorna anfaller

Nä jag bor inte på en myr i Norrland. Jag bor tre mil norr om Karlstad. I en kommun som har ett naturreservat som heter Pannkakan. Mest känd som myggornas odlingsplats nr ett. Oj! Där flög det en myggjävel förbi tangentbordet. Var sätter den sig? Måste döda innan den suger! Måste döda!!!!
Det är torrt i rabatterna. Då ska man vattna på kvällen. Drar ut slangen. Fem sekunder senare sitter fem mygg på armen, känner hur det sticker till på ryggen, sju åtta stycken anfaller mina fötter, 2-3 sitter redan och suger i armvecken medan deras kompisar snaskar på mina knäskålar. Jag hoppar, viftar och studsar försöker DÖDA dem med vattenkanna, slang och handflator. Slår ihjäl tio, tjugo nya tar omedelbart deras plats! Får igång vattnet, men flyr iväg till grannens altan där de har en myggspiral på nedersta trappsteget.

Visst visste vi att det fanns mygg. Mycket mygg i Deje, har man hört. Men först nu, när den tredje sommaren för oss just börjat, har jag insett att mycket mygg betyder MYCKET! De kommer från naturreservatet Pannkakan. Det var tal om att bespruta Pannkakan med något som skulle döda myggorna, men jag tror inte man gjorde det...
Läs om mygg: http://sv.wikipedia.org/wiki/Stickmyggor
Läs om Pannkakan: http://www5.s.lst.se/inform/website/naturvard/naturreservat/nr3/pdf/pannkakan.pdf

Taskigt nog går det inte att ta sig dit: http://www.kofkarlstad.se/bropannkakanhel.htm

Inga kommentarer: