tisdag 1 december 2009

Orsaken till den globala uppvärmningen är bloggar som skitar ner cyberrymden

Jag undrar varför jag bloggar egentligen. Jag undrar varför mode, skvaller och inredning är så populärt. Tycker det är skrattretande att så många wannabepolitiker tror att det är så enkelt att skapa opinion… Jag tycker att det krävs lite mer än en blogg och en facebook-applikation för att fånga mitt intresse. Kastar jag sten i glashus? Nej det tycker jag inte. Jag har aldrig tänkt så långt att mina tankar skulle göra skillnad… Jag har ingen ambition att vara modeikon eller en ny Fidel Castro. Och mina inredningsidéer skulle nog inte göra succé heller.

Jag vet att jag förr stoppade en massa papperslappar i en byrålåda. För drygt tio år sedan skulle jag städa ur byrån och började sortera upp lapparna. Parade ihop några med bilder som jag också gjort. Resultatet blev bland annat Länk.

Jag skriver än idag av samma anledning, men istället för att lapparna ska hamna i en byrålåda skräpar orden ner cyberrymden. Jag kladdar fram bilder också, men har svårare att para ihop dem med mina ord. Det som skrivs i en blogg försvinner ur sitt sammanhang och svävar runt där upp i ett ingenting. Det är både vackert och skrämmande.

Det kan vara vackert att de blir så fria, orden… Befriande att kunna låta känslorna följa med orden ut i det stora ingentinget.

Det är skrämmande också, att orden så snabbt förflyttar sig från mina tankar och så lätt kidnappas av andra människor. I samma sekund som man trycker “uppdatera” eller “publicera” så bjuder jag ut mina ord till att bli allmän egendom.

- Varsågod! Tolka mig som ni vill, jag bjuder på det!

Det har hänt att jag varit riktigt trött förbannad när jag bloggat. Det har hänt att jag känt mig allmän alienerad och frånvarande. Då vräker man ut sin frustration.

- Smask! Smaskens med någon som är elak eftersom jag själv är så förbannat arg! glufsar den sensationslystne.
- Heja, heja detta susen gör! säger den som stöttar och har empati eller engagemang.
- Fy, en sådan säkerhetsrisk! säger någon på byråkratiska som är för feg för att tala klarspråk. Någon är egentligen rädd för att min frustration beror på någon. Vilket det sällan gör. (Frustrerad blir jag endast på grund av egna otillräckligheter och tillkortakommanden).

Det är roligt med kommentarer, eftersom man får några av sina ord tillbaka. Tur att det finns några som är engagerade och omtänksamma, eftersom det är de som kommenterar. De andra pratar runt och strunt, –på sin höjd.

Skitbloggar

Jag tycker att modebloggar är skit. Många politikerbloggar urtråkiga. Inredningsbloggar är ointressanta. Det är skräp som skymmer gör solen så upphetsad att hon har lust att bränna ner alltihop.

måndag 23 november 2009

Å, kära nån…

Jag saknar tydlighet och trygghet. Är nog avundsjuk på dom som lever i en värld av självklarhet. Där det inte finns några nyanser mellan rött, blått, gult, svart eller vitt.

Blir ledsen på gubbarna som fläkade ut sig runt köksbordet i Vellinge. Där satt dom tillsammans med två ungtuppar i TV:s Debattprogram. Jag gillar inte programledaren heller, förresten. Oavsett vilken åsikt hon har. Hon företräder en sorts folk som jagt har kommit att avsky mer och mer. Det där folket som VET allt, särskilt om vad andra egentligen tycker eller åtminstone borde tycka. Fy fan. Hur som helst, vad gör vi med barnen och ungdomarna som hamnat i skottgluggen mellan politiken som vill ge dom en fristad och mellan politiken som vill bevara inskränktheten intakt? Under tiden är den några som eldar symboliska lövhögar för att skrika ut sin främlingsfientlighet. Ett massmedialt framgångsrecept visar det sig då nyheten basuneras ut i Rapport på söndagskvällen. Fy fan.

Semester, ledig från jobbet i två dagar. Skönt. Jag är trött.  Det känns som jag utgör ett hot, fast jag inte ser någon fientlighet. Det är det fina folkets konflikter. Jag har aldrig varit fint folk. Min bakgrund tränger sig igenom märg och ben, jag passar inte i de fina salongerna.  Detta att kunna “föra sig” är viktigare än att kunna uträtta något. Hur man ÄR är viktigare än vad man GÖR. Klass mot klass? Nä så är det väl inte längre… Men med arbetarklassens ok som en törnekrans runt hjärnan är det svårt att göra sin egen tanke rättvisa. Hur ointelligenta andra än är så tror man att man själv är dummast.

Fy fan. Avslutar med en bild på min syster.Bild0002 

Hon dekorerar min mobil

lördag 14 november 2009

"Död åt alla orena dagar" "Kill the uncleaned days!



I have joined the cause "Kill the uncleaned (days)". Some decades ago we fought for the poor, against the rich. Today we have to deepen our struggle and fight for our souls. An empty soul is harder than an empty wallet. I know.

Inspired by Anders.

fredag 6 november 2009

Hur får man något gjort på jobbet?

Ännu en vecka i övertempo. Nu har jag kommit på vad som är fel.
Möten från 9.00 till 16.00. Olika möten hela tiden. Videokonferenser, högtalartelefoner, Folk som pratar, pratar, pratar, pratar. Folk som söker sammanhang, saluföra idéer, bidra... Blomkålsöron, Frustration. Nada mötesteknik. Flest gäller, vi andra sitter till slut bara och lyssnar på hur allt bestäms där borta.

Min chef är så klok: "Det gäller att vara på plats, mötena pågår hela tiden, inte bara när videon och högtalartelefonen är på. Mötena sker i korridorer, fikarum och spontant när man störer på varann i korridoren. Därför är det inte konstigt att man känner sig utanför och bortkommen under dessa möten via etermedia."
Så är det. Alltså, felet nummer ett är frånvaron av personliga möten, frånvaron av ögonkontakt.

Vi har möten i alla möjliga konstellationer för att samordna oss. Geografiska skillnader ska överbryggas. Kulturskillnaderna är dock mer inträngande även om det är så känsligt att man hellre skyller på de tekniska svårigheterna. Vi pratar ihop oss, tror vi. Men fortfarande är det fler som pratar än lyssnar. Gemensamt för alla är att vi saknar resultat, dvs det är sällan att dessa möten resulterar i konkreta åtgärder. Och om de gör det, då inträder ännu ett stressmoment hos oss mötesdeltagare:
NÄR ska vi hinna uträtta något?
Jo, efter klockan fyra. Det är mellan fyra och framåt vi sätter oss ner bakom våra skrivbord och TÄNKER... Det märks, det är då man får alla långa genomtänkta mail. Under dagtid får man endast korta kommentarer som skickas via mobiltelefoner. Vissa personer skickar sina mail vanligtvis klockan åtta, ofta ensamstående unga tjejer.
Fan vi har inte lärt våra döttrar att de ska vägra överträffa sig själva.
Själv? Jo, jag åker hem i tid, men öppnar citrix och loggar in på jobbservern vid niotiden...
Inte klokt. Nu får det snart vara nog.

Lurad! Jag lever!

Jag har tänkt. Jag tänker inte dö bara för att några surkartar klagar hos cheferna. Däremot får jag väl vara lite mer omtänksam och inte klampa in på de revir som jag borde hålla mig borta från. Anledningen är inte att acceptera anonyma påhopp, utan insikten att jag oroat människor som jag inte känner. Det är inte min rättighet att göra så.

Dessutom tycker jag att det är obehagligt när mina tankar används i syfte att negativisera på ett sätt som jag inte kan acceptera. NU tar jag ändå risken, i en naiv tro att jag kan balansera.
Säger clownen

måndag 12 oktober 2009

Griniga Malena har gått i graven

Korsfäst, död och begraven. Ihågkommen som en jävla elak käring som sätter andras säkerhet och trygghet på spel.

Då grååter Malena. Jag kliver ner i min likgiltiga kista, det vita sidentyget blir solkigt av min rinnande mascara. "Hur kunde det bli så här?"

Ett uppriktigt förlåt till mina duktiga och sårade kollegor, -det är ju typiskt att de som tar åt sig är de som allra minst förtjänar det... De som jag abslolut inte syftade på... Medan andra som jag mött de senaste 20 åren fortfarande glider förbi som skuggiga minnen. Fan, att skuggorna aldrig försvinner utan fortsätter att förgifta tillvaron. De har till och med gjort ett försök att ta över min blogg, -och tydligen lyckats med att använda mina tankar för att skada de som jag inte vill göra illa.

Därför säger jag till de gamla elaka demonerna, -här ska ni intet få att hämta i fortsättningen.

Därmed är Griniga Malena död.

söndag 10 maj 2009

På sin sista promenad...

Fortfarande törstande efter snällhet och ömhet promenerar du nog på salighetens ängder och ler. Du läser oss fortfarande, vi som du dirigerade på ett eller annat sätt. Du trängde dig in vårt liv, utan att för den skull vara den som trängde sig på. Du upplevde dig som ensam, en känsla som oundvikligen verkar växa fram inifrån när slutet närmar sig. Många människor passerade din dörr, på dina promenader runt kvarteret fick grannar i alla åldrar sina små pratstunder.
Genom mitt köksfönster ser jag fortfarande hur din ytterdörr stängs bakom dig, hur ditt vita hår blänker till när du står bakom din gardin vid din diskbänk. Du skriker ut din din känsla av ensamhet, du bryr din inte om att vi finns. Jag ser hur du får besök, -men du tycker att alla har så brått nu för tiden. Ingen har tid att sätta sig ner och ta det lugnt. Ingen har tid.
Du får inte längre besök av låtsasdottern som du hoppades så mycket av. Du ville så gärna också vara mamma, -särskilt ville du gottgöra din mans oäkta misstag tillsammans med en kvinna som inte var redo att ta ansvar. Så när mannen dog, kunde du damma av de 50 år som barnet inte blivit erkänd av sina föräldrar och försöka bli mamma. Att bli mamma till en femtioårigt barn utan hyfs och uppfostran är väl dömt att misslyckas, borde du ha förstått. Den femtioioåriga gökungen sprang glatt runt i din godisaffär och du matade hennes stora mun full med omtanke, pengar och materiellt stöd. Lyckligtvis hade inte gökungens intellekt växt lika snabb som hennes kropp, - så när inte ens du kunde bortse från hennes girighet, fick du hjälp med att sätta stopp. Sen dess har inte gökungens vingar orkat lyfta henne tillräckligt för att hitta hit mer. Ajöss med det moderskapet.
Under de fem år som gått sedan du bjöd oss till din altan på Asti Cinzano en varm vårmorgon, har vi noterat att din släkts besök har varit sparsamma. Ett par besök av din halvsyster och hennes avkommor. De har aldrig lämnat ditt hus tomhända.
Under dessa fem år har jag sett hur din och din mans gemensamma vänner inte längre besöker dig. Inte bara för att de dött undan: Konstigast är den dåvarande ekonomiske rådgivaren, tillika trädgårsmästare/gårdskarlen osv. Paret som var de enda ni umgicks flitigt med. Han var här mest varannan dag, höll på i trädgården och plogade på vintern, han betalade dina räkningar...
Sista året tog grannen över dina ekonomi, hon hade ju ett modernare sätt att se på saker och ting, hon hade bredband och internet... Och tänk, - att internet kan göra underverk, dina inkomster blev plötsligt större än dina utgifter.
I november 2008 började resan tillbaka
Din kropp blev äldre, den gör alltmer ont. Såret ville inte läka, varför inte en tranplantation? Hoppet om mindre smärtsamma stunder väcktes och på ditt 84:e år drog du iväg till Örebro för operation. Nja, det blev lite komlikationer... Såret vill inte läka riktigt... Maten på sjukhus är smaklöst, säger du. Tiden går, och inte förstod jag varför, men på senvintern kom du hem igen.
Bara för att se hur du stängde dörren omkring dig. Visserligen glänste ditt hår till korta stunder bakom gardinen, men lampan i TV-rummet släcktes allt tidigare. När du ville ha handlat var det från Apoteket. Inte en låda Chapel Hill från bolaget som du brukar vilja ha. Varje dag kom två bilar från hemtjänsten. Ur varje bil steg en bastant dam i foppatofflor (faktiskt alltid, i ur och skur, i snö och regn) som kom ut igen efter några minuter. Varje dag innan jag åkte till jobbet hann jag se Kajsa, grannen gå in med morgontidningen.
Vi bar in mat eftersom du inte orkade komma in till oss längre. Du sa att det inte smakade... Du tyckte i alla fall om min omelett med räkstuvning. Vi övertygade dig om att hemtjänsten skulle handla åt dig. Du beställde västkustsallad och de kom hem med isbergssallad. Men du sa inget...
Jag undrar och skäms över mina tankar, -men hur kan det komma sig att normalbegåvat folk som jag känt till sen gammalt blir felprogrammerade robotar när de iklär sig hemtjänstrollen? Detta ämne kräver 25 bloggar för sig.
För tre veckor sedan började din sista resa
Du syntes inte till bakom gardinen, TV-rummet var släckt. Jag gick in till dig, du satte dig vid köksbordet. Efter några minuter var du trött och jag kände hur du ville att jag skulle gå hem. Jag blev arg på att det var så. Jag blev trött på att du klagade och gnällde. Du hade åsikter om hur jag skulle göra med ditten och datten. Du klagade över din ensamhet, du gnällde på allt och alla. Fan, käring, sluta! Du var slängd i käften, det var befriande.
Jag var förkyld, ville inte smitta. Såg hur hemtjänsten ibland var hos dig mer än en gång per dag.
På Valborgsmässoafton hade hemtjänsten åkt, och som vanligt kom Kajsa springande över gräsmattan. Hon hittade dig blek och medtagen. Vi larmade efter hjälp och efter en stund befann sig en handfallen läkare, en sjuksyster, 4 foppatofflor, Kajsa och jag framför din bädd.
-Tror du att det är Revaxören du hällt i öronen för dina vaxproppar som gör dig så blek och yr? undrade doktorn.
Trots allt fick du åka ambulans till akuten och jag följde efter i din Fia. På sjukhuset konstaterades att du hade blödande magsår. Du orkade leva några dagar, sen bestämde du dig för att ta din sista promenad.
Du har satt spår. Både bildligt och andligt.
* Hemkommen efter en helg borta ser vi spår efter din rollator i gräsmattan under äppelträdet. Dagen efter bjuder du på hemlagad äppelmos.
* Julafton. Vi kör frestelsen på rollatorn.
* Asti Cinzano, Chapel Hill och konstig grogg
* Prylar som du tycker om ger du bort. Julfaten med tomtar på. Fia Fiat.
Vi är ju här några som hann säga att vi älskar dig, eller hur? Hoppas att det överskuggar det svåra som hände dig i livet. Vi tror det, du vill ju helst se positivt på det mesta och vill göra livet festligt. Hoppas att det inte är för tråkigt där upp på de saligas ängder, utan att man tillåter sig en och annan brakfest. Om inte förr, så lär det bli "håll-i-gång" (som du säger) när vi så småningom ses igen! Hej så länge!

lördag 21 februari 2009

Singoalla, Katitzi...

Victor Runeberg gav ut boken om Singoalla 1858. Katarina Taikon gav ut boken om Katizi 1969. Själv är jag född 1952 och förvandlade mig själv till Singoalla när vi lekte på Mon i Deje.
Jag hade sett en svartvit film på vitprickbrusig TV och tyckte om den dramatiska kvinnofiguren som drog fram i skogarna i sina långa vida kjolar. Men det vackraste av allt var ringarna i öronen. Och, visst var det fantastisk att en person som var så skitig i ansiktet ändå ansågs som så otroligt vacker. Jag reflekterade inte så värst mycker över att smutsen egentligen var dålig sminkning. Inte heller hade man någon som helst förmåga att ifrågasätta bilden av den "farligt lockande till fördärvet, smutsigt utmanade kvinnan till zigenare". Jag tyckte det var vackert, befriande spännande. Den sexuella undertonen fattade jag aldrig, den där Erland var aldrig med i handlingen. Istället hade Singoalla liksom jag en bästis, och jag döpte därför Lena till Dolores, eftersom jag sett en spansk tjurfäktningsfilm där det också fanns en kvinna med långa kjolar med. Hon hade ett diadem, ett bra alternativ till öronringar. Hon var blek och ren Dolores. Lena accepterade den rollen och jag var nöjd med min. Hennes brorsa Bosse hade aldrig någon roll, han var sig själv nog som den äldste, dvs the Big Boss som styrde och ställde (trodde han). Anders och Kalle var cowboys och sprang omkring och sköt, dock utan att riktigt hota Singoalla och Dolores väl uppbyggda fantasivärld.

Idag är Bosse på TetraPak tror jag, Lena är barnmorska på östkusten och gift med sin civilingenjör (två ordentliga pojkar som liksom sin far är chalmersister), Kalle är gynekolog (inspirerad av Singoalla och Dolores att göra en insats för att förbättra kvinnors situation i världen???) ... Anders är inköpare på samma myndighet som jag jobbar på...

Min dotter föddes 1974 och hennes bokintresse startade med Katitziböckerna, som hon sjönk in i och försvann frän omvärlden... Samtidigt gick filmerna på TV...

Vad heter zigenarflickan som föds idag? Hur har hon det? Jag ser framför mig hur jag satt i foajén till centralsjukhuset i Karlstad när en storm av zigenare vällde in genom svängdörrarna. Stora vida kjolar, högbröstade kvinnor med ungar på armen, mörkhåriga män i kostymer, yngre mörkhåriga män i adidasoveraller... De är många. De försvinner in på avdelningen för nyfödda...

Reflekterar över tidningsrubriker om hot och dramatik mot ett ungt nyförlöst par som försöker gömma sig från släkten som anser sig ha rätt att bestämma över vilka som ska få komma in i gemenskapen eller inte...

Saknar vackra Singoalla och den kluriga, kloka och ståndaktiga Katitzi. Saknar en ny bok som kan vara en symbol för dagens flickor... En bok där Malin och Frida, mina barnbarn kan gå vidare efter Pippi Långstrump... Malin är ju 3,5 och när som helst kan det vara dags att ersätta Pippi med en ny kvinnoförebild. Med fasa såg jag hur det blev en Bratz-docka, när hon fick möjlighet att välja fritt. Fast hon sa "Den är väldigt ful, men jag vill ha den ändå!". Vad fick henne till det, undrar jag... Att Bratzet hade kick-boxing outfit hade Malin ingen känsla för, hjälmen var en ridhjälm, så det så.

Jag återvänder till TV:ns HDMI-skarpa bild och slötittar på ett av många makeover program... Undrar hur mycket tydligare man ser världen idag jämfört med den snöiga TV-bilden 1960 som visade Victor Rydbergs film Singoalla i svartvitt... Där det var svårt att uppfatta kontrasterna i deras svartsminkade ansikten...

onsdag 4 februari 2009

Vad gör Anders Borg i Lettland?

Han räddar svenska banker... Här får den lettiska högern se vad kaptialism är. Jämfört med svenska bankmän tillhör flertalet letter fortfarande underklass... Därmed är det fritt fram att sänka löner för letterna. De får ju skylla sig själva att de lät sig luras och bedåras av svenskarnas så kallade stöd i form av ockerlånen till kleti och pleti... Banker som lånar ut pengar för att folk ska kunna skaffa sig lyxbilar, lyxvillor... Lån som jag som erfaren svenska aldrig skulle ha gett mig in i... Öststatsmaffian? Swedbank, Nordea... Ocker och utsugning. Borg rycker ut och stöttar bankerna, utpressar lettiska regeringen att sänka lönerna för sina medborgare...
Vakna Sverige, våra högsta politiska företrädare har en ledande position i Östersjöområdets maffia-klan.

söndag 18 januari 2009

S-kvinnor i Deje å deras kamp för fattiga

Igår var jag till stan och handlade tillsammans med en välinformerad kompis. Som medlem i s-partiet och före detta aktiv kvinnoförbundist, kom jag snart in på ämnet "Forshagas socialdemokratiska kvinnoklubb". Detta samtal har etsat sig fast i huvudet... Som så ofta när man har ägnat sig åt småskvaller, finns ett sug efter fakta, som på något sätt verifierar det man har hört. Därför innehåller inlägget nedan endast verifierade fakta:

Bakgrund
En liten blänkare i Forshaga-Deje bladet före jul flaggade för en happening i Deje kulturhus på själva julafton... De socialdemokratiska kvinnorna i Deje skulle bjuda de fattiga på orten på mat i Kulturhuset/Folkets hus på julafton. Ytterligare och mer detaljerad information utlovades. Detta löfte infriades inte, och jag har nu fått en stark känsla av att denna happening aldrig blev av. Varför? Detta kräver en analys.

Hypoteser
Jag kommer nu att utgå från olika hypoteser och göra allvarliga försök att granska relevanta fakta, samt ange källorna för att ge sken av att jag enbart håller mig till sanningar:
  1. Det finns inga fattiga i Deje.
  2. S-kvinnorna i Deje tog sitt socialistiska förnuft till fånga
  3. Kulturhuset i Deje var stängt på julafton

1. Det finns inga fattiga i Deje

Genom att logga in på http://www.ratsit.se/ får jag fram föjande statistik:

I Deje bor 3574 personer över 15 år. Den genomsnittliga månadsinkomsten för dessa är 15801 kronor. På en skala mellan 1-10 (där 5 är medelvärdet) är värdet för Deje 2, jämfört med hela Sverige.
Annan intressant men kanske icke relevant information är att av dessa 3574 människor är:
* 1777 kvinnor varav 1055 ogifta
* 1797 män, varav 1080 ogifta
Singelindex i Deje jämfört med Sverige som helhet är 8 (på skala 1-10, med 5 som medelvärde).

Slutsatsen blir att det rent statistiskt visst finns fattiga i Deje. En bidragande orsak till det möjligen inställda arrangemanget kan ju vara att alla Dejes fattiga inte fick plats i lokalen, alternativt att kvinnoklubben inte hade råd att bjuda så många på soppan...

2. S-kvinnorna i Deje tog sitt socialistiska förnuft till fånga

Att förhärliga sig själv genom att uppträda vänligt uppoffrande, samtidigt som man klassar in människor i fattiga och rika, är ytterst högborgerligt. Förstår ingenting... Jag skulle sätta skinkan i halsen om jag ställde mig på de rikas sida och delade ut allmosor till grannen på Fyrbovägen... Det finns massor av människor som är rika, men ensamma... och då blir man ju fattig i slutändan, -ändå...

Aha! S-kvinnorna tänkte inte i pengar! De tänkte på alla ensamma som behövde lite gemenskap på julafton, de på mänsklig närhet utarmade... Så vackert och solidariskt! Allt berodde nog på språkförbistring, förhoppningsvis...

3. Kulturhuset i Deje var stängt på julafton

Mycket troligt (har ej kunnat varken verifiera eller förkasta denna hypotes). Hur som helst, vem skulle ha dykt upp? Florence Nightingale? Kommunens POSOM-grupp (psykosocialt omhändertagande)? Ifrågasätter om någon av Dejes fattiga själmant vill anta denna etikett på sig själv. Jag ser hur jag med böjt huvud klättrar upp till Folkets Hus och ler tacksamt när Nightingalarna öser fläsk på min tallrik. Jag ser s-kvinnan pösa av själbelåtenhet i sin övertygelse om att detta är solidaritet. Jag känner att jag säger: Fan käring, ta inte i så du spricker! POFF! Så sprack hon. Inte ens en gnutta socialistiskt ideologi kvar. Varför finns den socialdemokratiska kvinnoklubben fortfarande?

Slutsatsen blir att stängt eller inte, -borde inte spela någon roll. Idén var ganska befängd från början till slut

onsdag 7 januari 2009

Konstnär Karin Broos!

Grattis till framgångarna! Inte en dag för tidigt! Utställningen på Kristinehamns konsthall flyttas nästa vecka till en av de största gallerierna i Stockholm... Nu är det hög tid att fatta att verken "Kvinnor vid vatten" representerar det bästa svensk konst kan visa upp idag.
Artikel i NWT: Inför Kristinehamn konsthall